AWP Delfland weblog

Dé onafhankelijke, betrokken en deskundige waterschapspartij

Wat doen we met de muskusratten: muskusbiefstuk of biogas?

Ophef bij de muskusrattenvangers: in De Telegraaf staat een kort pleidooi om de gedode muskusratten niet te vernietigen, zoals nu gebeurt, maar om 'muskusbiefstuk' op het menu te zetten.  Hans Middendorp van de Algemene Waterschapspartij heeft nog een beter idee.

Bij de Unie van Waterschappen gingen gelijk alle seinen op rood. "Heel slecht idee" zegt dijkgraaf Patrick Poelmann, die ook hoofd is van de regionale muskusrattenbestrijding. De opper-rattenvanger, zeg maar. "Wij vangen die beesten met klemmen en ze zijn al een tijdje dood als we ze vinden. Dan is het wettelijk niet meer toegestaan om ze naar een restaurant te brengen." Alleen al bij de gedachte dat je misschien een deel van de muskusratten op een andere manier zou kunnen vangen, zodat je ze wel op het menu kan zetten, slaat bij Poelmann de schrik om het hart, want "dat zou de kosten heel erg verhogen".

De Unie van Waterschappen maakt het nog bonter, door op hun website te stellen 'dat áls er vraag zou ontstaan naar 'muskusbiefstuk', dat er dan misschien boeren zijn die de muskusratten gaan kweken en als er dan eentje ontsnapt, dan lopen onze dijken gevaar'. Pure angst-communicatie. 

Muskusrat lijkt op een grote cavia met een lelijke rattenstaart

Wat zijn de feiten? De muskusrat is geen rat maar een waterknaagdier uit Noord-Amerika, een soort 'watercavia'. De Belgen noemen het een waterkonijn, omdat het diertje ongeveer de grote heeft van een konijn en ook gangen graaft. Bij voorkeur in een dijkoever, met de ingang onder water. Bij smalle polderkades kan er zo een stukje van de dijk een beetje inzakken, en dat moet dan weer gerepareerd worden. Van een heuse dijkdoorbraak als gevolg van muskusratten heeft nog nooit iemand gehoord.

Het afgelopen jaar zijn er 120.000 muskusratten gedood. Het probleem is wel dat hoe meer je die beesten bejaagt, hoe meer jongen ze grootbrengen. Het is dus permanent dweilen met de kraan open. Kan dat nou niet anders? Poelmann weet ook heel goed dat er momenteel experimenten lopen om te kijken wat er gebeurt met de populatie van muskusratten, als je ze in bepaalde gebieden niet meer bejaagt. Of dat er onderzocht wordt of je dijken onderwater kunt beschermen met gaas van kunststof, zodat de muskusratten niet in het dijklichaam kunnen graven.

Hans Middendorp van de Algemene Waterschapspartij AWP heeft nog een andere suggestie. "Je moet veel meer out-of-the-box denken. Die kadavers van de muskusratten kunnen gemakkelijk door een grote hakselaar en dan kan de smurrie mee in de afvalwaterzuivering van de waterschappen om er biogas van te maken. Nu worden de kadavertjes juist verbrand en dat kost fossiele energie en veroorzaakt extra CO2. In Delft en Rotterdam staan bij ziekenhuizen al zulke installaties die dat doen met alle niet-opgegeten maaltijden en ander ziekenhuisafval."

Muskusratten zijn onschuldige planteneters. Ze brengen geen ziektes over.

  

Weergaven: 443

Reactie van Guido op 17 Februari 2015 op 19.50

Zie ook dit bericht van de AWP uit 2012 over combineren van het vangen van muskusratten met andere exoten en dit bericht uit 2010 over het hergebruik van het bont en vlees. Grappig dat het CDA hier nu in verkiezingstijd mee komt!

Reactie van Hans A.J. Middendorp op 20 Februari 2015 op 0.14

De beverrat uit Zuid-Amerika ('bevercavia' zou veel vriendelijker klinken) heeft al jaren vaste voet aan de grond over de grens in Duitsland. Het beest graft enorme holen in dijken, en wordt daarom ook gevangen door de Nederlandse muskusrattenvangers. 

De beverrat zou je wel kunnen aanleveren bij de poelier, omdat ze levend worden gevangen in speciale vangkooien. Ze kunnen ook twintig kg zwaar worden, dus daar zit meer 'kluif an' dan aan die kleine muskusratjes.

Vanuit Duitsland komen ze de Achterhoek en Twente binnen. In 2014 zijn langs de Dinkel en de Vecht 135 beverratten gevangen.

  

Opmerking

Je moet lid zijn van AWP Delfland weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van AWP Delfland weblog

© 2019   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden